Bemutatkozás

A települési önkormányzat feladata a gyermekjóléti és a szociális helyi ellátórendszer működtetése, a gyermekjóléti és a szociális szolgáltatások biztosítása. Bizonyos településnagyság alatt azonban igen nehéz – esetenként szinte lehetetlen – a megfelelő színvonalú szolgáltatás megszervezése.

A jogszabályi kötelezés és helyi tapasztalataink alapján optimálisabb megoldást jelent egy kistérségi társulás formájában működtethető szolgáltatási szakmai rendszer közös létrehozása. A társulás előnyei közül kiemelhető az egységes, szakmailag magas színvonalú szolgáltatás és az alacsonyabb társult önkormányzati költségek meghatározása.

A Paks Kistérségi Szociális Központ önállóan gazdálkodó költségvetési intézmény, mely a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat integráció formájában biztosítja, fenntartva a – részben önálló – szervezeti egységek együttműködését és feladatmegosztását, a szolgáltatások egymásra épülését. Az intézmény szervezeti egységei az igazgató irányítása mellett szakmailag önállóan működnek.

Az integráció lehetővé teszi, hogy egy intézményi szervezeten belül gyermekjóléti és szociális alap-, illetve nappali ellátást nyújtsunk. Az intézmény szervezeti egységeinek külön-külön meg kell felelniük a tárgyi és személyi feltételeknek.

Az ellátás célja és feladata biztosítani a társult településeken, hogy minden gyermekjóléti, vagy szociális ellátásra szoruló ember, a számára legmegfelelőbb, magas színvonalú személyes gondoskodáshoz juthasson, elsősorban az alapellátások, illetve a szakellátás keretein belül.

Az intézmény működését és szolgáltatásait meghatározó szakmai program az intézmény tevékenységét és a működését szabályozó hatályos törvényeken és rendeleteken, a társult települések önkormányzatainak rendeleteiben és határozataiban rögzített, az intézmény tevékenységére vonatkozó jogszabályi előírásokon és módszertani ajánlásokon alapul.

Megszakítás