Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

A jelszőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

  • az ellátott személy segélyhívása esetén az ügyeletes gondozónak a helyszínen történő haladéktalan megjelenését
  • a segélyhívás okául szolgáló probléma megoldása érdekében szükséges azonnali intézkedések megtételét
  • szükség esetén további egészségügyi vagy szociális ellátás kezdeményezését

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult

  • az egyedül élő 65 év feletti személy
  • az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy
  • a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását

Az elavult eszközeinket az előző évben lecseréltük modernebb gépekre, melynek köszönhetően gyorsabb, hatékonyabb lett a segítségnyújtás.

Segítségkérés esetén a kommunikáció kétoldalú, mivel a jelzés egy diszpécser központba érkezik, ahonnan a diszpécser riasztás esetén felhívja az ellátottat.

Ez az ellátási forma mind az ellátottnak, mind pedig a hozzátartozóknak egy biztonságérzetet nyújt, hogy az idős családtag azonnali szakszerű ellátásban részesül.

 

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele önkéntes, a rászoruló személy, illetve törvényes képviselője kérelmére történik. A kérelem benyújtásában és a szolgáltatásról szóló megállapodás megkötésében szintén a gondozónők segítsége kérhető az adott településen a szükséges dokumentumok benyújtása által.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítésköteles szolgáltatás, melynek mértéke az igénybe vevő jövedelmétől függ.

Az ellátást az adott településen dolgozó kolléga megkeresése által lehet legkönnyebben igényelni, illetve a központi paksi irodában lehet segítséget, felvilágosítást kérni a szakmai vezetőtől a 20/8830-493 telefonszámon, munkanapokon 8-16 óráig.

A Paks Kistérségi Szociális Központ a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az alábbi településeken biztosítja:

Bikács, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Harc, Kajdacs, Medina, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc, Sióagárd

A kapcsolatfelvétel további lehetőségeiről az Elérhetőségeink menüpontban tájékozódhat.

SOS SEGÉLYHÍVÓ BEMUTATÁSA

 A segélyhívó készülék nagyon kis helyet foglal. Körülbelül egy gyufásdoboz méretű eszköz. Súlya mindössze 35g. Egy fő gomb van rajta, melynek megnyomásával azonnal kapcsolatba tud lépni a diszpécser központ ügyeletes munkatársával. Az eszköz ekkor úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. El tudja mondani a vészhelyzet jellegét és diszpécserünk megkezdi a segítségnyújtást.

Az eszköz arra is alkalmas, hogy rokonaival, ismerőseivel kapcsolatba lépjen és mobil telefon helyett ezen keresztül beszélgessenek. Rendelkezik a készülék saját telefonszámmal, mely felhívásával elérhető a biztosított.

Nagyon fontos jellemzője az eszköznek, hogy rendelkezik elesés érzékelővel. Sokszor előfordul a különböző okokból adódó eszméletvesztés.  A beépített G-sensor érzékeli az esést és riasztást küld a központba a készülék. Felhívjuk figyelmét, hogy a G-sensor nem nyújthat 100%-os védelmet az elesés érzékelésére, hiszen rengeteg féle képen el lehet esni.  Tapasztalataink alapján az esetek 80%-ban bejön a riasztás. Az eszmélet visszanyerését követően pedig azonnal meg lehet nyomni az SOS gombot.

A készülék a nemzetközi IPX6-os szabvány szerinti besorolásnak megfelelően vízálló. 

SOS segélyhívó használati útmutató

Megszakítás