A Regionális Diszpécserszolgálatok telefonszámai 

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06 72/233-169

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajánlásai

 • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.
 • Szólítsuk meg! Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
 • Ne habozzunk cselekedni! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot, vagy a 112-es segélyhívót.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat öt jó tanácsa azok számára, akik segítséget hívnak hajléktalan emberekhez

 1. A bejelentő maradjon higgadt, szánjon időt a segítségnyújtásra, álljon meg a helyszínen, győződjön meg a pontos címről és onnan telefonáljon. Adja meg a telefonszámát, hogy szükség esetén visszahívhassák.
 2. Szólítsa meg a hajléktalan embert. A diszpécser segít abban, mit kell kérdeznie, közben vizsgálja meg a környezetet, vizes-e a ruhája, van-e sérülése.
 3. A diszpécser kérdéseire próbáljon meg pontos választ adni, szóljon, ha bizonytalan valamiben.
 4. Legyen türelmes, amíg a diszpécser utána néz a háttér információknak, beazonosítja a területet, egyértelműsíti a bejelentőtől kapott részleteket. Ez több percet is igénybe vehet. Előfordulhat, hogy a diszpécserek egyszerre több ügyet koordinálnak.
 5. Ha valamilyen sürgős teendő adódik a helyszínen, kövesse a diszpécser iránymutatását.

Figyeljünk az egyedül élő idős emberekre

A hideg időben nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A karantén és a kijárási tilalom miatt könnyen magukra maradhatnak az emberek fűtetlen vagy rosszul fűtött lakásukban, ezért a Szeretetszolgálat azt kéri mindenkitől, fokozottan figyeljenek a környezetükben élő magányos, idős emberekre. A hirtelen jött hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

A Regionális Diszpécserszolgálatok telefonszámai 

 • Budapest, Pest Megye: 06 1/338-41-86
 • Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06 92/323-000
 • Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06 34/511-028
 • Baranya, Somogy, Tolna megye: 06 72/233-169
 • Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye: 06 70/505-8080
 • Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618
 • Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye: 06 46/530-268

 

Megszakítás